Pisicile simt starea noastra

Pisicile simt starea noastra

pisicile

Dacă ați petrecut mult timp pe internet, veți ști cel puțin un lucru: specia noastra iubește pisicile.

Ce simt legat de noi este mult mai puțin clar. Comparativ cu cainii nostri devotati, pisicile par destul de indiferente fata de oameni.

Dar se pare ca tovarășele noastre feline ne acorda mai multă atenție decât am crede . Ele par a fi în măsură să spuna atunci când suntem fericiți.

O noua cercetare a gasit dovezi puternice ca pisicile sunt sensibile la gesturile umane. Cercetarea emotionala a constatat că animalele s-au comportat diferit atunci când proprietarul lor zâmbea,fata de atunci cand acestea i-au vazut încruntându-se.

Pisicile pot citi expresiile faciale umane, și învață această capacitate în timp.

Atunci când se confruntă cu un proprietar zâmbitor, pisicile au avut semnificativ mai multe sanse de a efectua comportamente “pozitive”, cum ar fi torsul, frecarea sau așezatul pe genunchii proprietarului lor. De asemenea, ele păreau să vrea să petreacă mai mult timp aproape de proprietarul lor.Constatarile sunt publicate in revista Animal Cognition.

Modelul a fost complet diferit atunci când cele 12 pisici au fost prezentate străinilor, în locul proprietarilor lor. În acest context, acestea au aratat aceeasi cantitate de comportament pozitiv, indiferent dacă persoana a fost zambitoare sau încruntându-se.

Rezultatele sugereaza doua lucruri: pisicile pot citi expresiile faciale umane, și dobandesc aceasta capacitate in timp. Se stie de mult timp despre câini ca sunt buni la recunoasterea expresiilor faciale umane. Dar aceasta este prima dovada convingatoare ca pisicile au aceeași capacitate.

Înainte de aceasta, doar un alt studiu a fost făcut asupra capacității pisicii de a percepe expresiile emoționale umane. Publicat în ianuarie 2015, a găsit rezultate ambigue.

Asta nu înseamnă că ele simt empatie. Este mult mai probabil ca pisicile au învățat să asocieze zâmbetele proprietarilor lor cu recompense: oamenii mult mai probabil rasfata o pisica atunci când acestia sunt într-o stare de spirit buna.

Totuși, chiar dacă pisicile nu înțeleg cu adevărat starea noastra de spirit ,studiul sugereaza ca ele pot intelege o multitudine de gesturi umane surprinzator de nuantate.Asta sugerează ceva mai mult : ele sunt interesațe de noi.

“Oamenilor le pasă de pisici ,dacă într-adevăr ele nu înțeleg și nu acorda atenția asteptata proprietarilor lor”, spune Vonk. “Munca noastra arata ca acestea nu sunt atat de indiferente pe cat oamenii le acuza de a fi.”

Pisicile domestice au apărut pentru prima dată cam acum 10.000 de ani

Este posibil să fi luat atât de mult timp pentru a descoperi inteligenta emotionala pisici?Da, deoarece răspunsurile lor sunt destul de subtile. Precum , acțiunile “pozitive”, cum ar fi torsul sau frecarea, Galvan și Vonk au observat că pisicile adopta anumite poziții ale corpului, și mișcări ale urechii și cozii, care sunt asociate cu mulțumirea.

În schimb, oamenii de stiinta au observat de mai mulți ani cum cainii raspund diferit la fețele fericite și furioase. Aceasta este cel puțin parțial, deoarece răspunsurile lor sunt mai evidente. Un studiu 2011 a aratat ca cainii vor evita în mod activ pe cineva care pare supărat, mai degrabă decât schimbandu-si doar limbajul corpului lor.

Diferența dintre câini “și pisici”, răspunsurile la emoțiile umane ,ar putea fi înrădăcinate în preistoric.Cainii au fost domesticiti de o mai lungă perioadă de timp. Un studiu genetic din 2015 a sugerat că procesul a început în urmă cu peste 30.000 de ani. În schimb, pisicile domestice apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, probabil, în Orientul Mijlociu.

Răspunsurile mai puternice la gesturile noastre emotionale ale câinilor “ar fi apărut pur și simplu pentru că au avut mai mult timp pentru a se adapta la viața cu oamenii”.

Dar deocamdata este prea devreme pentru a trage concluzii. În timp ce au existat o multime de cercetari in mintea câinilor, au fost extrem de puține studii legat de cum pisicile raspund la gesturi umane.

Ele pot fi animalele noastre de companie cele mai populare, dar mai avem încă multe de invatat despre ele: nici măcar nu știm de ce torc. Dar acest studiu ar putea fi un mod de a repara reputatia pisicii de a fi nepăsătoare. Este posibil ca acestea pur si simplu sa nu-si arate afectiunea pentru noi la fel de mult cum o fac cainii.

Tags: , Filled Under: Diverse Posted on: October 27, 2015